Na staż z Turcji do Pleszewa
Czteroosobowa grupa uczniów z Turcji odbyła staż gastronomiczny w ramach projektu "Europejska standaryzacja aktywności oraz zatrudnienia dobrze wyszkolonego personelu".Inicjatorem szkolenia tureckiej młodzieży ze szoły Fethi Yilmaz Sezer była Zasadnicza Szkoła Zawodowa Stowarzyszenia "Edukacja-Młodzież".Projekt był możliwy do zrealizowania dzięki programowi "Erasmus+".
Uczniowie z Turcji przyjechali do Pleszewa na zaproszenie Stowarzyszenia "Edukacja-Młodzież " po to, aby poznać tajniki polskiej kuchni.
-Wiedzę zdobywali m.in. w restauracji "Kasyno" należącej do Centrum Kształcenia i Wychowania OHP oraz w Zajeździe "Lotos". Dzięki temu poznali sposoby przygotowywania tradycyjnych dań. Nauczyli się m.in. jak przyrządzić schabowego, bigos czy golonkę.W trakcie dwutygodniowego pobytu mieli też okazję zwiedzić nasz region, ale nie tylko. W wolnym czasie odwiedzili Gołuchów, Dobrzycę i Witaszyce. Zawitali również na wycieczkę do Wrocławia. - wyjaśnia Marta Trzaska, opiekun stażystów. Po ukończeniu stażu podopieczni z Turcji otrzymali certyfikat "Europass Mobilność". - To dokument, który zawiera informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w innym kraju europejskim. Czyli prościej mówiąc- jest to potwierdzenie ich kompetencji, które po skończeniu szkoły ułatwią im znalezienie pracy.My ze swojej strony zapewniliśmy tureckiej młodzieży odpowiednie warunki do przeprowadzonej praktyki zawodowej. Zobowiązaliśmy się też do wypełnienia im czasu wolnego w taki sposób, aby mogli jak najlepiej poznać nie tylko polską kuchnię, ale i też polską kulturę." - dodaje Izabela Werner, dyrektor ZSZ Stowarzyszenia "Edukacja-Młodzież".
Projekt był finansowany ze środków europejskiego programu "Erasmus +".
Autor: Magdalena Wojciechowska