Menu










grudzień 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

UWAGA! Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Projekt "Gastronomia i Hotelarstwo - Aktywność na Rynku Pracy BIS"

Stowarzyszenie "Edukacja-Młodzież" zakończyło realizację projektu "Gastronomia i Hotelarstwo-Aktywność na Rynku Pracy BIS" finansowanego ze środków Programu Erasmus+. W ramach projektu zorganizowano dwa rodzaje mobilności:
- mobilność absolwentów kierunków gastronomicznych i hotelarskich oraz pokrewnych z terenu powiatu pleszewskiego

tj. absolwentów do jednego roku po ukończeniu szkoły tj. szkoły zawodowej czy technikum, oraz powiatów ościennych (Krotoszyn, Jarocin, Ostrów Wlkp.). Stażyści wyjeżdżali w 5 grupach 5,8,11, 2 i 5-osobowych ogółem wyjechało 31 osób
- mobilność kadry (5osób)– grupę tę stanowią nauczyciele przedmiotów zawodowych, doradcy zawodowi i kadra zarządzająca - ZSZ i Gimnazjum z Oddziałami Przysposabiającymi do Pracy w Pleszewie.
Mobilności obydwóch grup zostały poprzedzone przygotowaniem pedagogiczno-kulturowo-językowym.
Projekt realizowany był w okresie od 1 czerwca 2015r. do 31 maja 2017r. we współpracy z dwiema organizacjami partnerskimi Azzura Società Cooperativa Sociale oraz Umbria Training Center.
Cele projektu to:
- wymiana europejskich doświadczeń,
- propagowanie innowacyjnych metod pracy
- nawiązanie bezpośredniej współpracy międzynarodowej
- poznanie odmiennych rozwiązań organizacyjnych
- porównanie polskiego i włoskiego systemu szkolnictwa zawodowego
- nabycie nowych kwalifikacji zawodowych
- poznanie włoskiej kultury
- nabycie swobody w komunikacji międzynarodowej
- poznanie tematyki dotyczącej zagadnień edukacji zawodowej uczniów/-uczennic
- poznanie nowatorskich rozwiązań w treściach nauczania i zarządzania placówką szkolenia zawodowego.
Rezultatami projektu są:
- rozwój zawodowy i osobisty uczestników projektu,
- adaptacja najlepszych praktyk oraz transfer wiedzy,
- nawiązanie współpracy międzynarodowej,
- pogłębienie wiedzy w zakresie kształcenia zawodowego,
- wzrost kompetencji językowych.
Uczestnictwo w projekcie przyczyniło się do uzyskania dodatkowych umiejętności: doświadczenia w multikulturowym otoczeniu, wzmocnienie zdolności adaptacyjnych i osobowościowych. Wszystkie te czynniki w okresie długofalowym spowodują zwiększenie mobilności wszystkich uczestników oraz polepszą ich funkcjonowanie na otwartym europejskim rynku pracy.

 

 

 

 

 

Copyright